Tip 10: Hoe stel je je best mogelijke CV op? De Top 5 van de Don’ts !
- Al enige tijd geen CV meer opgesteld?
- Een beetje onzeker hoe je CV er eigenlijk behoort uit te zien?
- Wil je grote missers vermijden…?
In de nabije toekomst zal de invloed van het CV waarschijnlijk nog verder gaan afnemen. We hebben je al verteld dat steeds meer vacatures worden ingevuld via het ‘via-via’ netwerk. Het CV speelt hierbij op momenten ook nog mee. Eigenlijk geldt hierbij het uitgangspunt: ‘Fijn om een goed opgesteld CV te hebben maar ik ben er niet afhankelijk van…
Één van de meest gemaakte fouten is dat het CV te veel tekst bevat en hiermee totaal niet uitnodigt om te lezen. De kans is aanwezig dat jij graag die bijzondere taak of (extra) verantwoordelijkheid wilt invoegen, terwijl deze voor de ontvanger niet of weinig relevant zal blijken te zijn. Er wordt wel eens gezegd: “Schrijven is schrappen” en dat is voor jouw CV niet anders!
De tiende tip behandelt de top 5 van de Don’ts. Hierbij ga ik ervan uit dat je de meest voor de hand liggende fouten inmiddels al achter je hebt gelaten (leugens, verkeerde contactgegevens, spelfouten, wanorde, heel grappig willen zijn, etc.). Hieronder 5 belangrijke Don’ts.
- Pas op voor een nietszeggende omschrijving van jou als persoon (persoonlijk profiel). Competenties en omschrijvingen als ‘goed in samenwerken, betrouwbaar en doelgericht’ zijn weinig zeggende en in ieder geval weinig onderscheidende woorden. En juist zo’n omschrijving van jou als persoon blijkt een blikvanger op het CV te zijn.
- Omschrijf je gedane werkzaamheden niet met heel veel tekst. Voorkom lange zinnen. Voorkom grote stukken tekst. Kies voor het verwoorden op een korte en krachtige wijze. Gebruik slechts 2 (à3) bullets per werkervaring.
- Geen privé-foto op je CV. Dus geen foto waar je op vakantie bent of waar je met een glas wijn voor je tent zit. Hoe leuk of ontspannend zo’n foto ook kan zijn…, bewaar deze maar voor je privécollectie. Het beste is om dezelfde foto op je CV te zetten als op LI en andere Sociale Media.
- Maak een niet te fantasierijke opmaak. Het verschil tussen onderscheidend zijn en te fantasierijk is misschien een dun draadje, maar wel heel erg belangrijk. Het is goed om eruit te springen maar houd hierbij wel de juiste zakelijkheid voor ogen. Als je solliciteert voor een creatieve functie dan geldt dit advies (natuurlijk) niet voor jou!
- Laat gaten in je CV niet zonder uitleg. Het is geen probleem om er even tussenuit te zijn geweest. Maar benoem dit in je CV en geef niet de lezer (selecteur) de ruimte om dit zelf in te vullen. Zij zijn namelijk vaak op zoek naar wat er niet goed is aan een persoon (dat is hun functie) en bedenken dan zelf redenen… Dit betekent overigens niet dat je er maar over liegt; denk goed na hoe je dit op je CV verwoordt.
Een goed CV kan je altijd ondersteunen in je zoektocht naar je gewenste werkomgeving. Je CV is eigenlijk het eindproduct van een persoonlijk proces. Een proces waarbij je belangrijke vragen aan jezelf stelt. Hoe onderscheidend ben ik van anderen? Wat kan ik nu echt goed? Wat is mijn Persoonlijk Hoger Doel in het leven? Uit onderzoek blijkt dat dit proces effectiever verloopt als je daarbij ondersteuning krijgt. De wijze waarop anderen immers naar jou kijken, komt lang niet altijd overeen met hoe jij naar jezelf kijkt.
Ook vertelden wij je al dat het CV een minder prominente rol inneemt. Het meest bepalende of jij die gewenste, nieuwe werkomgeving naar je toe weet te halen, is je Authenticiteit. Als jij jezelf op een authentieke wijze weet te presenteren, zijn andere zaken (kennis, werkervaring, leeftijd) van secundair belang. Wil je weten wat je authentieke kracht is? En wil je ontdekken of je deze authenticiteit in de juiste woorden weet te gieten? Meld je dan nu aan voor de Startersbijeenkomst. Wil je direct je perfecte CV en Persoonlijke Website? Meld je dan aan voor het MijnWereldBaan Basis Programma.
- Binnenkort ontvang je ook nog tips over:
- hoe je met teleurstellingen bij het solliciteren kunt omgaan
- hoe je je perfecte sollicitatiebrief schrijft
- op welke wijze jij je netwerk kunt inzetten