Bel Arjan:  06-26484162

Tip 11:  Leer de juiste manier hoe je met teleurstellingen dient om te gaan.   

 

 • Ben je al een paar keer afgewezen op basis van je CV en/of gesprekken?
 • Lukt het je niet jezelf stevig neer te zetten bij netwerk- en sollicitatiegesprekken?
 • Voel je je zelfvertrouwen zienderogen afnemen?

In het leven heeft iedereen te maken met afwijzing. Dat geldt voor het kleine kind dat niet mee mag spelen met de groep, voor de puber die buitenspel staat omdat deze de verkeerde kleding draagt, als ook voor de jongvolwassene die graag verkering wil. Als medewerker en professional ontkom je ook niet aan kritiek en afwijzing (hoewel velen van ons hier wel een persoonlijke missie van maken).

Onzekerheid zal er altijd blijven bestaan. Dat is trouwens maar goed ook…; wat zou het leven saai zijn als er geen onzekerheid zou bestaan! Je kunt ervoor kiezen voor deze onzekerheid weg te lopen.

 • Nog even wachten met het bellen van de contactpersoon in de advertentietekst.
 • Eerst je CV nog verder optimaliseren voordat je op ‘verzenden’ klikt.
 • Dit is nog niet het juiste moment om die persoon aan te spreken tijdens een netwerkbijeenkomst (nog eerst even beter in mijn verhaal zitten)

Maar het ontlopen van onzekerheid staat zo’n beetje synoniem aan het weglopen voor het leven. We zijn allemaal onzeker. De ene overschreeuwt zijn of haar onzekerheid door continue aan het woord te willen zijn en daarbij zich op een stellige wijze te presenteren. De ander maakt zichzelf liever kleiner en houdt zijn of haar mening voor zich. Natuurlijk is deze onzekerheid onnodig maar is toch op één of andere wijze ‘bij je naar binnen geslopen’.

De elfde tip laat je de enige juiste manier zien hoe je met afwijzing en kritiek dient om te gaan: Vat Nooit Iets Persoonlijk Op! De ervaring leert dat de term ‘nooit iets persoonlijk opvatten’ in het begin enige verwarring kan veroorzaken (tijdens een Startersbijeenkomst word overigens haarfijn uitgelegd wat dit precies inhoudt…). Het betekent namelijk niet dat je niets met kritiek hoeft doen. Dat je het direct van je af dient te laten glijden. Maar dat is absoluut niet de intentie van de tip  Vat nooit iets persoonlijk op.

Iets niet persoonlijk opvatten betekent dat je het niet groter maakt dan het eigenlijk is. Je EGO vindt het heerlijk om zaken persoonlijk op te vatten. Hij kan zich er uren, dagen, weken en jaren mee bezig houden. Een favoriete rol van je EGO hierbij is de Slachtofferrol. Het inzicht hierbij is dat je vanuit die Slachtofferrol helemaal niets meer toevoegt.

We vatten vaak kritiek en afwijzing persoonlijk op omdat we dan niets meer hoeven te doen. Onder het mom van ‘wat ik ook doe, het helpt toch niet…’ maak je jezelf klein. En loop je weg voor de enorme potentie die ook jij bezit. Nooit iets persoonlijk opvatten betekent dat je inziet dat de kritiek of afwijzing altijd iets over de ander zegt en niets over jou. Het zegt iets over de verwachtingen van die ander. En over de wijze waarop de ander naar het leven en naar jou kijkt.

Als jij leert nooit meer iets persoonlijk op te vatten, zal er enorm veel innerlijke rust en nieuwe kracht bij je vrijkomen. En dat is een vereiste om je Authenticiteit en je Persoonlijk Hoger Doel te vinden. Het vraagt van je dat je op een andere wijze naar al je vorige ervaringen leert kijken. Ook ervaringen die je als negatief en ongewenst hebt bestempeld.

Tijdens de eerstvolgende MijnWereldBaan Startersbijeenkomst zullen we hier al iets dieper op in gaan. We gaan dan aan de hand van voorbeelden je hierbij ondersteunen. Meld je daarvoor nu aan. En als je er helemaal klaar voor bent om je grote potentie en verborgen talenten te ontdekken en staat te springen om deze verder vorm te geven, is het MijnWereldBaan ‘Naar je nieuwe Baan‘ Programma precies wat je nodig hebt. Gun jezelf de enorme winst die het inzicht je brengt om nooit meer iets persoonlijk op te vatten…!!

Binnenkort ontvang je ook nog tips over:

  • op welke wijze jij je netwerk kunt inzetten
  • hoe je LinkedIn effectief gebruikt
  • de voordelen én risico’s van je activiteiten op Facebook
Deel je ervaring!
Contact