Tip 14: Upgrade je LinkedIn-profiel naar “Expertniveau” en vraag gericht aanbevelingen
- Vind je het lastig om hulp te vragen voor het vinden van je nieuwe baan bij je netwerkcontacten?
- Weet je niet zo goed wat je precies moet vragen?
Zoals we je al in voorgaande tips verteld hebben, is het heel erg belangrijk dat je op een juiste wijze jezelf profileert als je op zoek bent naar een nieuwe werkomgeving. Deze profilering heeft zowel te maken met HOE je jezelf neerzet als met WAAR je dat doet. Deze tip gaat over het optimaal benutten van je LinkedIn netwerk. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan of nieuwe opdrachten, ben je daar veel tijd mee kwijt. Ga er dus ook vanuit dat je hier elke dag de nodige tijd aan besteedt!
Het vragen van gerichte aanbevelingen is voor velen een lastig exercitie. Velen van ons geven liever hulp dan dat we erom vragen. Dit heeft te maken met ons gevoel van ‘het waard te zijn’ (dit gevoel van ‘het waard zijn’ is dikwijls onvoldoende ontwikkeld en mag dus bij het merendeel van ons meer aandacht hebben; hiervoor leent het MijnWereldBaan Basis Programma zich overigens uitstekend…!).
In Tip 14 willen we je graag ondersteunen bij het opstellen van de juiste aanbevelingen. Als je een vakantie boekt dan is het interessant om te lezen wat de eigenaar zelf van de locatie vindt. Maar het is natuurlijk veel interessanter om te lezen wat andere gebruikers van de locatie vinden. Dat maakt Zoover ook zo succesvol. Dus, zorg ervoor dat de juiste mensen iets over je vertellen.
Vier belangrijke vragen die je aan een Netwerkcontact voor een aanbeveling van je kunt stellen zijn:
- Wat was jouw grootste twijfel om wel of niet:
- mij aan te nemen?
- met mij in zee te gaan (voor die opdracht)?
- mij te vragen voor dat (belangrijke) project?
- intensief met mij samen te werken?
(de uiteindelijke keuze tussen a,b,c of d hangt af van jou specifieke situatie)
- Hoe was de daadwerkelijke ervaring? Werd die twijfel bevestigd of juist niet?
- Wat heb ik jou opgeleverd?
- Zou je me aanbevelen? Waarom?
De antwoorden op deze vragen geven de juiste voedingsbodem voor een referentie/aanbeveling. Haal voor ieder persoon afzonderlijk de essentie uit de antwoorden. Dit betekent dat je gaat ‘knippen en plakken’ om uiteindelijk met de juiste woorden een aanbeveling op te stellen. Stel dan (bijvoorbeeld) 3 hele mooie aanbevelingen op.
Alle informatie die je hebt ontvangen naar aanleiding van de 4 bovenstaande vragen die je hebt gesteld, kun je gebruiken. Je netwerkcontacten hebben vast en zeker mooie woorden gekozen om je te omschrijven. Gebruik deze woorden in je profiel en andere teksten op LinkedIn.
Nog enkele belangrijke tips:
- Kies zorgvuldig de mensen uit aan wie je een aanbeveling vraagt. Let hierbij op autoriteit en functies die iets toevoegen.
- Op het moment dat je een mooi compliment van iemand ontvangt, vraag dan direct of hij/zij dat compliment ook op LinkedIn wil zetten. Onze ervaring is dat mensen dat bereid zijn te doen.
- Laat ook kritische opmerkingen in de aanbevelingen staan (natuurlijk afhankelijk van de inhoud en wijze van verwoording van deze opmerkingen). Het gegeven dat dit ‘er ook mag zijn’ maakt je profiel sterker. Dit is een voorbeeld van de kracht van kwetsbaarheid.
Aanbevelingen zijn erg belangrijk in je profiel. Je kunt deze aanbevelingen / referenties op een hele mooie wijze kwijt op je eigen Persoonlijke Website. Kijk hiernaar een voorbeeld. Je eigen Persoonlijke Website is een mogelijk eindproduct van het MijnWereldBaan Basis Programma. Doe mee en maak je eigen Persoonlijke Website waarop je je referenties kunt vermelden. Onderscheid je daarmee direct van andere sollicitanten en schrijf je in voor de MijnWereldBaan Startersbijeenkomst.
- Binnenkort ontvang je ook nog tips over:
- de aantrekkende kracht van het gebruiken van de juiste woorden
- winst om te stoppen met aannames te doen; de kracht van het checken
- voordelen en risico’s van het gebruiken van FaceBook voor het naar je toehalen van je nieuwe wereldbaan