Bel Arjan:  06-26484162

Tip 15: De aantrekkende kracht van het gebruik van de juiste woorden.

 • Heb je nog wel eens de neiging om in de slachtofferrol te schieten en in je emoties (boos, onmacht, onzekerheid, jaloezie) te blijven hangen?
 • Vind je het lastig zelf nieuwe kansen te zien?
 • Wil je tegenwicht bieden aan de zorgen die je regelmatig ervaart?

Soms als het leven anders verloopt dan we gehoopt of in gedachten hadden, hebben we de neiging om veroordelende woorden te gebruiken. De ongewenste wending (ontslag, boventalligheid, op handen zijnde fusie, baanverlies, minder opdrachten als freelancer, etc) wakkert onze onzekerheid en angst aan. Op dat moment slaat ons Hoofd nog wel eens op hol. In ‘no-time’ komen er allerlei beperkende gedachten naar boven:

 • ik vind mijn wereldbaan nooit
 • ik krijg geen leuke nieuwe werkomgeving meer
 • ik vind nooit meer zo’n baan als ik nu heb
 • ik krijg geen opdrachten meer en ga daarom te weinig geld verdienen om …

Als deze, of gelijksoortige gedachten, naar boven komen, schrik dan niet. Je bent daarin niet uniek. Wij allemaal hebben onze angsten en op momenten van crisis wordt onze onzekerheid erg versterkt. Hoewel 99% van onze beperkende gedachten nooit uitkomen, is dat blijkbaar geen enkele reden geweest om maar te stoppen met die onzin… Wel kun je er voor kiezen op een constructieve wijze om te gaan met je gedachten die als bron hebben ‘ik ben niet goed genoeg…’

De vijftiende tip gaat over de wijze waarop je het beste met je angstige gedachten kunt omgaan. Vecht er niet tegen; overal waar je energie aan geeft, groeit. En als je strijdt tegen die gedachten, geef je er energie aan en nemen de angsten juist toe. Accepteer de gedachten. Zie het als behorend bij het proces… Een hele praktische tip die wij je geven luidt; Kies de juiste woorden om je huidige situatie van onzekerheid te omschrijven.

Vanuit het principe: ‘wat je zaait zal je oogsten’ (en ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en ‘wat je geeft, krijg je terug’) is het heel wijs om altijdvoor positieve woorden te kiezen. Positieve woorden hebben immers positieve gevolgen. Positieve woorden geven positieve energie.

Volgens het altijd werkende drieluik Gedachten →Woorden →Acties, is het heel verstandig om altijd positief te denken (misschien heb je wel eens gehoord van De kracht van het (positief) Denken. Als je het nog moeilijk vindt om positief te denken omdat dit vaak een onbewust proces is, kun je al wel vast heel veel winst boeken door positieve woorden te gebruiken. Want positieve woorden geven niet alleen positieve acties maar uiteindelijk ook nieuwe, positieve gedachten.

Dus als je na 20 jaar trouwe dienst boventallig bent geworden of na 5 jaar dienstverband na een fusie ontslagen wordt, benoem dan (eerst) altijd positieve aspecten:

 • Ik heb 20 jaar lang op tijd mijn salaris ontvangen
 • Ik heb erg leuke collega’s ontmoet waarmee ik fijn heb mogen samenwerken
 • Ik heb interessante cursussen / trainingen mogen doen en me goed kunnen ontwikkelen bij mijn (vorige) werkgever
 • Ik ben mijn werkgever / opdrachtgever heel dankbaar voor alle kansen die mij zijn gegeven
 • Deze nieuwe situatie waarbij het dienstverband ophoudt, bied mij nieuwe kansen

 

In het begin voelt het misschien wel een beetje vreemd; alsof je liegt tegen jezelf. Maar dat gevoel gaat verdwijnen als je dit volhoudt en de positiviteit actief gaat voeden. Het voeden van je positiviteit en het zien van kansen, hebben wij in het MijnWereldBaan Basis Programma opgenomen. Tijdens de 3edag van het programma laten wij je zien hoe dit werkt. En wat het allemaal voor je op kan leveren…!

Nieuwsgierig? Schrijf je nu in voor de eerstvolgende MijnWereldBaan Startersbijeenkomst.

 

 

Binnenkort ontvang je ook nog tips over:

  • voordelen en risico’s van het gebruiken van FaceBook voor het naar je toehalen van je nieuwe wereldbaan
  • winst om te stoppen met aannames te doen: de kracht van het checken
Deel je ervaring!
Contact