Bel Arjan:  06-26484162

Tip 16: winst door te stoppen met aannames te doen: de kracht van het checken

  • Denk je dikwijls vooruit en baseer je daar dan vervolgens je keuzes op?
  • In hoeverre ga jij nog wel eens uit van iets zonder dat je zeker weet of het waar is?
  • Welke aannames doe jij om niet die gewenste en noodzakelijke acties te doen om de nieuwe wereldbaan naar je toe te halen?

Elke dag doen we aannames. Je kent ze zelf waarschijnlijk wel. Soms zijn het de standaard aannames en soms zijn het aannames die bij jou favoriet zijn. Als je op zoek gaat naar je nieuwe wereldbaan kun je allerlei aannames doen die voorkomen dat jij je wereldbaan vindt:

  • Wie zit er nu op mij te wachten? Ik heb zo lang bij de ene werkgever gezeten en daardoor kom ik zeker niet in aanmerking…
  • Die vacature ziet er interessant uit maar in de praktijk zal het toch niet zo werken; ik ken ook iemand die bij dat bedrijf gewerkt heeft en die was er ook niet zo over te spreken…
  • Er zullen heel veel kandidaten gaan reageren op deze vacature. Anderen zullen beter in het profiel passen; ik geloof maar niet dat ik energie ga steken in het mailen en bellen naar die contactpersoon…
  • Jazeker…, ik kan nu wel even bellen maar mijn verhaal is nog niet goed genoeg om een onderscheidende indruk te maken (dit kan een juiste inschatting zijn en betekent dan dat je direct iets te doen hebt; namelijk aan je verhaal werken zodat je wel een goede indruk maakt. Het kan echter ook een vlucht zijn; namelijk je verhaal is wel goed en onderscheidend genoeg alleen doe je er alles aan om maar niet afgewezen te worden…!)

Aannames zijn gevaarlijke dingen. We baseren onze beslissingen namelijk op onze aannames, en de ervaring is dat we er vrij vaak naast zitten. Zo worden heel wat discutabele beslissingen genomen. Met alle gevolgen van dien. Eén van deze gevolgen kan zijn dat jij nooit die gewenste werkomgeving naar je toe weet te halen…! Door het doen van aannames weerhouden we ons er van de juiste dingen te doen. Die dingen en die baan waar we nu juist voor in de wieg zijn gelegd.

De zestiende tip gaat over deze wijze waarop je het best met je aannames kunt omgaan. Check altijd je aannames door vragen te stellen. Het beste is natuurlijk om nooit aannames te doen. Als je toch een keer in die valkuil bent gestapt, vraag je dan allereerst af waarom je juist die aanname hebt gedaan. Waar twijfel je aan bij jezelf? Wat vertrouw je niet? Waar loop je voor weg? Antwoorden op deze vraag zijn heel interessant om je verder te ontwikkelen. En hoe verder je deze ontwikkeling hebt ingevuld, des te meer je Authentieke Kracht naar vorenkomt. En laat dat nou het meest onderscheidendzijn bij het vinden van je nieuwe werkomgeving. Meer nog dan zaken als werkervaring, specifieke kennis of expertise, leeftijd, werk- en denkniveau, etc.

 

Dus:

  • als je nog geen reactie op het toesturen van je sollicitatiemail hebt mogen ontvangen;
  • als je nog niet bent teruggebeld door de contactpersoon van het bedrijf;
  • als de HR Adviseur of Recruiter niet zo heel enthousiast klonk in je (sollicitatie)gesprek…

Doe dan geen aannames! Aannames vertroebelen onze mening en daardoor vormen we vaak een oordeel zonder het echte verhaal te weten. Het is begrijpelijk dat emoties met je op de loop gaan en je snel allerlei conclusies gaat trekken. Check je aannames door de juiste vragen te stellen en op een open, kwetsbare wijze te communiceren. Vertrouw erop dat als jij je best hebt gedaan en het nog niet tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of een contractvoorstel is gekomen, de baan gewoonweg niet voor je bestemd is. Misschien heb je eerst nog wat te leren (groeien in Authentieke Kracht, vrij komen van de angst voor afwijzing, etc.) voordat deze baan als vanzelf op je pad komt…

 

Wil je graag weten op welke wijze je je aannames kunt checken? Ben je er klaar voor om te doorzien waarom jij juist die aannames doet? Tijdens het ‘Naar je nieuwe Baan’ programma staat een hele dag in het teken van het creëren van de juiste mindset voor het solliciteren. Het is zeker geen hogere wiskunde; wel heb je enige volharding en inspiratie nodig. Wij zorgen voor de inspiratie…!

  • Binnenkort ontvang je ook nog tips over:
    • hoe je je eigen Persoonlijke Website kunt maken
    • dat ook bij het solliciteren geldt; ‘de weg is belangrijker dan het doel…’
Deel je ervaring!
Contact